Lauran blogit

I Pormestarikävely 11 III 2017 – teemana kaupungin turvallisuus ja toimiva arki

Ensimmäistä pormestarikävelyä, joka alkoi kello 12 Aleksis Kiven patsaalta Rautatientorilta, suosi taivaan heleys ja auringonpaiste. Aamulla levisi tieto siitä, että torille oli odotettavissa mielenosoituksia. Päätin: oman osakuntani Kansallisteatterin eteen 1930-luvulla pystyttämä patsas kuuluu jokaiselle suomalaisille. Se on kunnianosoitus suomen kieltä ja kulttuuria kohtaan!

Seitsemää veljestä on tapana lukea kertomuksena suomalaisuuden perusmyyteistä. Kiven tarina herroja vastaan kapinoivista nuorukaista on tuntunut jotenkin kotoisalta ja omalta. Kapinalla on onnellinen loppu: sivistyksen avulla veljet löytävät paikkansa yhteiskunnassa.

Maaliskuussa 2017 torilla ei ole herroja ja rahvasta, vaan eri leirissä olevia vihaisia nuoria miehiä. Puheyhteys heidän välillään on olematon. Tämä vastakkainasettelu on surettanut minua ja mietin usein, mitä Kivi mahtaisi ajatella.  Turvaudun veljeksistä Aapoon, joka edustaa sovinnollisuutta ja järkiperäisyyttä, ja siteeraan kävelyllä hänen kommenttejaan. Niissä kiteytyy suomalainen linja:

  • Käykäämme lakiin ja oikeuteen, vaan ei omankäden työhön.
  • Voikaat hyvin, ja tervetuloa pirttiimme aina! (Taula-Matille)
  • Malta mieles, mies, ja älä riehu.

Kävelyllä keskusteltiin vilkkaasti monista teemoista, mutta kärkeen nousi todellinen turvallisuus ja kaupunkilaisten kokema turvattomuuden tunne. Todettiin, että turvallisuuden tunne syntyy pienistä asioista, kuten sanoista, keskustelun tunnelmasta ja yleisestä ilmapiiristä. Päästiin yhteisymmärrykseen, että pienet asiat ratkaisevat.  Rautatientorin kaltainen avoin julkinen tila pitää edelleen olla kaikille avointa. Samaa koskee Helsingin muita katuja, toreja, puistoja ja yhteisiä julkisia tiloja. Kaupungissa kunnioitetaan sanan- ja kokoontumisenvapautta, mutta korostetaan myös eriävän mielipiteen kestämistä.

Sanojen ja ilmapiirin ohella voi turvallista tilaa tuottaa hyvällä kaupunkisuunnittelulla.  Palveluiden tulee olla lähellä ja liikkumisen helppoa.  Kaupunginosien ja alueiden turvallisuuden lisäämisessä kannattaa kuunnella asukkaita – he osaavat ja tuntevat ”nurkkansa” ja ovat valmiita yhteistyössä kaupungin kanssa rakentamaan turvallisuutta yhdessä.

Tämmöistä politiikkaa haluan olla edistämässä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *